Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor - află mai multe.
3
O mie nouă sute optzeci și patru
de George Orwell

Traducător: Mihnea Gafița

Winston Smith este un personaj obișnuit: el urăște, iubește și muncește ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăiește într-o lume infernală, în care a uri, a iubi sau a munci sunt gânduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe. Romanul O mie nouă sute optzeci și patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naștere al unui regim totalitar în care orice logică pare sa fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit firești. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limbă robotizată, care completează imaginea de lume ordonată „științific” după voința Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.

„Atât de multe realități din acest roman au intrat în limbă, devenind parte din moștenirea culturală contemporană, încât e foarte ușor să uiți că O mie nouă sute optzeci și patru este doar o carte. De la Big Brother la dublugândit, peisajul distopiei create de George Orwell se află chiar și în mințile celor care nu i-au citit povestea.” (The Independent)

„Orwellian este acum un adjectiv universal pentru tot ce e opresiv sau totalitar, iar povestea lui Winston Smith, un anonim al timpului sau, continuă să rezoneze la fel de mult pentru cititorii de azi ca și pentru cei din anii 1950.” (The Guardian)


Anul publicării: 2016
Colecție: Biblioteca Polirom
ISBN9789734660711
Format: hârtie
Pagini: 320
Categorie: roman
Subiect: literatură clasică
Etichete: distopie, Fratele cel Mare
Editura: Polirom


 recomandată la 3 Februarie 2018 de Dionis | 0 comentarii