Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor - află mai multe.
2
Sapiens. Scurtă istorie a omenirii
de Yuval Noah Harari

Traducător: Adrian Șerban

Publicată inițial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internațional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.

"Sapiens abordează cele mai mari probleme ale istoriei și ale lumii moderne, fiind scrisă într-o limbă plină de viață.” (Jared Diamond)

„O istorie a civilizației captivantă, provocatoare... combinată cu o gândire nonconformistă și fapte uimitoare. Această carte fascinantă și distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată... pur și simplu trebuie s-o citești.” (Financial Times)

„În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supraviețuirea lui Homo sapiens până la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficțiuni.” (Booklist)

„Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre... o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuși.” (The Washington Post)

<< ... Este relativ ușor să cădem de acord că numai Homo sapiens poate să vorbească despre lucruri care nu exită în realitate și să creadă șase lucruri imposibile înainte de micul dejun. [...] Însă ficțiunea ne-a permis nu doar să ne imaginăm lucruri, ci să facem asta în mod colectiv. Putem să creăm mituri comune precum povestea biblică a creației, miturile Timpului Visului ale aborigenilor australieni și miturile naționaliste ale statelor moderne. Astfel de mituri le conferă sapiens-ilor capacitatea fără precedent de a coopera în mod flexibil în număr mare. Furnicile și albinele pot și ele să colaboreze într-un număr uriaș, însă fac asta într-un mod foarte rigid și doar dacă între ele există o relație strânsă de înrudire. Lupii și cimpanzeii cooperează într-o manieră mult mai suplă decât furnicile, dar pot face asta doar cu un număr mic de alți indivizi pe care îi cunosc bine. Sapiens pot colabora în moduri extrem de flexibile cu un număr nelimitat de străini. Acesta e motivul pentru care sapiens conduc lumea, în timp ce furnicile mănâncă resturile noastre, iar cimpanzeii sunt închiși în grădini zoologice și laboratoare de cercetare…>> (pag 31)

<<… De la începutul Revoluției Cognitive, Homo Sapiens a trăit așadar într-o realitate duală. Pe de o parte, realitatea obiectivă a râurilor, copacilor și leilor iar pe de altă parte, realitatea imaginată a zeilor, națiunilor și corporațiilor. În timp, realitatea imaginată a devenit tot mai puternică, așa încât astăzi chiar supraviețuirea râurilor, copacilor și leilor depinde de bunăvoința unor entități imaginate precum Statele Unite și Google…>> (pag 37)


Anul publicării: 2017
Colecție: Historia
ISBN9789734648887
Format: hârtie
Pagini: 384
Categorie: tratat
Subiect: istorie
Editura: Polirom


 recomandată la 12 Noiembrie 2017 de nicu | 0 comentarii